Brazílie je plná kontrastů a jeden z těch mých nejoblíbenějších je všudypřítomná kokosová voda a nepřeberný množství tropických druhů ovoce. I v té nejzabetonovanější džungli jako je Presidente Prudente si můžu dopřát čerstvou kokosovou šťávu přímo z ořechu. A tak si teď před odjezdem užívám po tréninku capoeiry těchto idylických chvilek s kokosem, dokud můžu, protože doma na mě čeká tradiční český pivko nebo kofola, po kterém mi nabobtná břicho a po tréninku dofuním na kole domů velice ztěžka. A kdyby jen kokos, dneska jsem se rozepsala o pitivu! :)
Cana de açúcar. Sugarcan. Cukrová třtina. Bez ní by Brazilci nedojeli do svojí posilovny, aby mohli na páse vyběhat kila, která nabrali taky právě kvůli pojídání cukrovinek z jejich oblíbené cany. Cukr a alkohol, dva hlavní produkty, díky kterým Brazílie v produkci cukrové třtiny jasně vede. Hned za ní se "plahočí" Indie a Čína. Osmdesáti procentní alkohol zde pohání většinu dopravních prostředků a ten čtyřiceti procentní zase brazilské cowboye při jejich bujarých fiestách. Na svoji cachaçu jsou stejně hrdí jako moji krajani na slivovici. "Brazilci milují cukr!" rozzářil se profesor a spokojeně se mohutnýma prackama poplácal po pupku. Stáli jsme v malé univerzitní továrničce a laboratoři na zpracování cukrové třtiny. Byla jsem obeznámená s celým výrobním procesem proloženým názornýma ukázkama na přístrojích a jako jeho vyvrcholení mi v ruce přistála dárková taška plná výrobků z cany. Ještě jsem si vyprosila ukázku jejich plantáže nedaleko za městem. Svištěli js...
Tak je to tu po letech zas! Při upravování Arčího stránek , jsem zjistila, že Weebly mi vyhovuje mnohem víc a Blogspot už vůbec! Zatím je tam vše v procestu, nicmééně nové články už dávám jen tam! :-) Doufám, že se vám budou nové stránky líbit víc, stejně jako mně. Jen jim dejte trochu čas, než to tam všechno vypiluju a přestěhuju. Budu ráda za ohlasy :-) Pá NOVÝ BLOG
Komentáře
Okomentovat