Cukrová plantáž

Cana de açúcar. Sugarcan. Cukrová třtina. Bez ní by Brazilci nedojeli do svojí posilovny, aby mohli na páse vyběhat kila, která nabrali taky právě kvůli pojídání cukrovinek z jejich oblíbené cany. Cukr a alkohol, dva hlavní produkty, díky kterým Brazílie v produkci cukrové třtiny jasně vede. Hned za ní se "plahočí" Indie a Čína.
Osmdesáti procentní alkohol zde pohání většinu dopravních prostředků a ten čtyřiceti procentní zase brazilské cowboye při jejich bujarých fiestách. Na svoji cachaçu jsou stejně hrdí jako moji krajani na slivovici.

"Brazilci milují cukr!" rozzářil se profesor a spokojeně se mohutnýma prackama poplácal po pupku. Stáli jsme v malé univerzitní továrničce a laboratoři na zpracování cukrové třtiny. Byla jsem obeznámená s celým výrobním procesem proloženým názornýma ukázkama na přístrojích a jako jeho vyvrcholení mi v ruce přistála dárková taška plná výrobků z cany. Ještě jsem si vyprosila ukázku jejich plantáže nedaleko za městem. Svištěli jsme po dálnici, uprostřed ničeho jsme zpomalili a odbočili na nenápadnou polní cestu plnou výmolů. Auto se houpalo nahoru a dolů, když jsme míjeli malý pomerančový sad po pravé straně a nalevo se rozprostírala plocha pokrytá střapatou cukrovou třtinou. Všechny zvuky města zde utichly, až na vzdálené svištění aut po nedaleké dálnici. Ptáčci zpívali, sluníčko pražilo a ze střapaté houštiny se ozývaly zvuky, jako by někdo s rostlinou zápasil. To se v hustém porostu oháněl mačetou potem zalitý pracovník, který třtinu právě sklízel.

Cukrová třtina je taková přerostlá střapatá tráva. Po sklizni se musí rychle odvést do cukrovarů, kde se očistí a okamžitě zpracovává na bioethanol na pohon aut nebo cukr. Samotné stéblo rostliny obsahuje cca 20% cukru. Při teplotě pod 15 stupňů Celsia rostlina přestává růst, proto jsou tropické země s teplotami kolem 30 stupňů ideální. Do Brazílie se cukrová třtina dostala z Haiti, kam ji přivezl Kolumbus. Její původ není jasný, nejpravděpodobněji vznikla z planého druhu Saccharum robustum, který roste na Nové Guneji, okolních ostrovech a na březích řek.


O pár týdnů později jsem dostala příležitost zúčastnit se exkurze na velkou plantáž a do fabriky na cukrovou třtinu Odebrecht u městečka Teodoro Sampaio, nedaleko Presidente Prudente. Bohužel z plantáže jsem tolik neviděla, jen části podél cesty. Nejvíc času jsme strávili v jakési přednáškové místnosti a ze samotného výrobního procesu a přístrojů jsem viděli jen málo. Na závěr jsme aspoň projeli areál autobusem. Tenhleten Odebrecht má dalších 10 fabrik roztroušených po Brazílii ale i různě po světě - například v Paraguai a Angole. Rozloha fabriky, kterou jsme navštívili je 4 500km2 a vyprodukuje 25 000 tun cukru za den. 



Jeden z výrazně negativních dopadů téhle fabriky je, že se nachází v těsné blízkosti parku Morro do Diabo. Jediné významné rezervaci v okolí plné ohrožených druhů zvířat jako jsou jaguáři, pumy, tapíři, papoušci ara a dokonce zde žije i kriticky ohrožený lvíček černý. Zvířata se často přesouvají z místa na místo a právě plantáž cukrové třtiny jim slouží jako koridor. Občas tak dochází k brazilskému masakru, když stroje při sklizni doslova rozsekají jaguářici i s mláďaty. Drahá cena za ukojení lidských potřeb znázorněná jedním konkrétním příběhem, který jsem ten den slyšela nejmíň pětkrát. 
červená - plantáž 
Během přednášky zaznělo dnes velmi oblíbené slovo "sustenável", - neboli udržitelný, dostatečně mnohokrát, abych pochopila, že mám nabýt dojmu, že fabrika má nepochybně jen samé dobré úmysly s okolní přírodou. Abych to mohla upřesnit, udělala jsem menší průzkum na internetu, nebo moje chabá portugalština už na to nestačila, i přes veškeré úsilí vynaložené obětavou kamarádkou Lucilene, která se mi snažila všechno nakreslit a vysvětlit. Ale ani na internetu jsem se toho moc nepřiučila.
Tak tedy na stránkách Odebrechtu jsou obrázky jaguárů, krystalově čistého vodního pramene a důležitých pánů třesoucích si rukama. Často se taky objevují slova jako "zodpovědnost za ŽP" a už zmíněná "udržitelnost". Z uvedených příkladů jsem pochopila, že na poškozených plochách vysazují jiné kultury (což bude asi ten nepůvodní eukalyptus, který jsem všude viděla, s příměsí přirozeného porostu) pro udržení biodiversity. Dalším úsilím, víc do hloubky už nespecifikovaným, je snaha o šetrné využívání vodních zdrojů. A před rozsekáním jaguára procházejícím plantáží si ho ještě vyfotí, čemuž se dnes říká biomonitoring. Ten je provozován, abych nebyla tak skeptická, zřejmě pod záštitou Odebrechtu v jiném regionu a to i v některých národních parcích. Což je fajn. Taky se snaží zdokonalovat hospodaření s odpady, jejich recyklaci a dalším využití. 
Během přednášky došlo i na produkci energie. Jeden pán se vyjádřil, že jiné fabriky produkují více energie a to hlavně pro vlastní spotřebu. Zde se z vyprodukované energie využívá jen 30% a zbylých 70% jde do okolních měst. Paní odvětila, že zdejší firma se soustředí na produkci ethanolu a cukru A na produkci energie je potřeba zpracování celé rostliny. 
Toť vše, co jsem se dozvěděla. Bylo to jen malé nahlédnutí do země posedlé cukrovou třtinou. Bohužel se mi nepodařilo najít moc informací o dovozu a využívání třtinového cukru v ČR. Obecně je to vychvalovaná rostlina, nazývaná plodinou budoucnosti pro její velké využití od jídla, cukrovinek, přes výrobu papíru až k biopalivům snižujícím emise oxidu uhličitého až o 90%. Brazílie se údajně stala příkladem pro ostatní země produkující cukrovou třtinu. Na etanol už lítají i některá letadla.Velkým pozitivem je taky poskytnutí zaměstnání místním občanům. Jen námi navštívená fabrika zaměstnává 2 250 místních obyvatel. 


Stejně jako po návštěvě obrovské farmy v Caiúe jsem měla z fabriky smíšené pocity. Na jednu stranu vám trhá srdce, že kvůli našim potřebám mizí takové plochy deštných pralesů a trpí tím nejen zvířata, ale v závěru i my, na druhou stranu netuším, co bych udělala líp. Nejlepší řešení by samozřejmě bylo přestat jíst sladkosti a přesta jezdit autama. Jenže o tomhle si můžu nechat jen zdát. V Brazílii mě srazila do kolen jedna obrovská, do očí bijící pravda - peníze a komfort hýbou světem. Naše žlutá políčka pokrytá řepkou olejkou působí totiž pořád tak nějak nevinně, až hezky...ale tady je všechno tak velké a ošklivé, že to prostě nejde přehlídnout. 

Zdroje&odkazy: 
S popisem cukrové třtiny mi pomohla Wiki:
►https://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrov%C3%A1_t%C5%99tina 
Něco víc o třtině: 
►http://www.solidaridadnetwork.org/supply-chains/sugarcane
►http://www.nationalgeographic.com/search?proxystylesheet=site_search&site=site_search&start=0&client=site_search&output=xml_no_dtd&getfields=%2A&requiredfields=description&q=sugarcane&
►https://www.youtube.com/watch?v=MWmNRAtXN34
Výroba cukru v ČR: 
►http://old.pglbc.cz/files/chv/cukr/vyznam.html
Stránky ODEBRECHTU:
►http://www.odebrechtagroindustrial.com/

Komentáře

  1. Ahoj, tak jsem se konečně dostala ke čtení:) (brzy snad i k psaní)
    Moc zajímavá reportáž, z tohohle pohledu jsem se na třtinový cukr nikdy nedívala, brala jsem ho jen jako zdravější alternativu bílého cukru.....ono prostě jak se začne něco dělat ve velkém, tak se na tom vždycky něco špatného objeví...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Místo na pivko zajdem na kokos

instagram&ochrana divokých zvířat

Deník z Francie: V. Nakažen